De beste reistips voor New York

Plan je stedentrip naar New York met deze handige tips

Renate
26 september 2024

5 minuten

New York, de stad die nooit slaapt, is een van de meest iconische bestemmingen ter wereld. Van het Vrijheidsbeeld en Central Park tot Times Square en de Brooklyn Bridge, er is altijd iets te beleven. Maar een stedentrip naar New York kan overweldigend zijn, vooral als je de stad voor het eerst bezoekt. Of je nu voor de eerste keer gaat of al eerder bent geweest, het plannen van je reis is essentieel om het meeste uit je bezoek te halen. In deze blog delen we de beste reistips voor New York om je bezoek soepel en onvergetelijk te maken, met speciale aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid.

#1 Vervoer van en naar de luchthaven

New York heeft drie grote luchthavens: JFK, LaGuardia en Newark. Afhankelijk van je aankomstlocatie zijn er verschillende manieren om de stad te bereiken. De AirTrain (beschikbaar bij JFK en Newark) is rolstoeltoegankelijk en verbindt de luchthavens met het openbaar vervoer. Daarnaast zijn er rolstoeltoegankelijke taxi’s en shuttle services. Het is verstandig om vooraf een taxi te reserveren als je een rolstoelgebruiker bent, om lange wachttijden te vermijden.

#2 Kies de juiste accommodatie

New York heeft een groot aanbod aan hotels, maar niet allemaal zijn even geschikt voor rolstoelgebruikers. Bekijk de website van Buitengewoon Reizen voor rolstoeltoegankelijke accommodaties en kies het hotel naar je voorkeur. De accommodaties bieden rolstoeltoegankelijke kamers met ruime badkamers, brede deuren en aangepaste faciliteiten. Controleer altijd van tevoren of het hotel voldoet aan jouw specifieke behoeften en vraag naar foto’s van de kamer en badkamer.

#3 Gebruik het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in New York is relatief goed aangepast voor rolstoelgebruikers. Alle bussen zijn uitgerust met rolstoelliften en veel metrostations hebben liften. Het is echter handig om vooraf de toegankelijkheid van de stations te controleren, aangezien niet alle metrostations rolstoelvriendelijk zijn. De MTA-website biedt een interactieve kaart met alle rolstoeltoegankelijke stations. Verder zijn er in New York rolstoeltoegankelijke taxi’s beschikbaar via apps zoals Uber of Lyft.

#4 Toegankelijke bezienswaardigheden

  • Vrijheidsbeeld en Ellis Island: Beiden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn rolstoelliften aanwezig en de veerboten zijn uitgerust met speciale voorzieningen.
  • Empire State Building: Het observatiedek op de 86e verdieping is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, inclusief liften en aangepaste toiletten.
  • Central Park: Dit gigantische park heeft veel toegankelijke paden en biedt ook aangepaste fietsen te huur.
  • Musea: De meeste musea in New York, zoals het Metropolitan Museum of Art en het Museum of Modern Art, zijn volledig rolstoeltoegankelijk.

#5 Plan je bezoek aan Times Square en Broadway

Times Square is het bruisende hart van New York, en hoewel het druk kan zijn, is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Alle straten in dit gebied zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wil je een Broadway-show bijwonen? De meeste theaters in het Broadway-gebied bieden rolstoeltoegankelijke plaatsen en voorzieningen, maar het is aan te raden om je tickets van tevoren te reserveren en te vermelden dat je een rolstoeltoegankelijke plaats nodig hebt.

#6 Maak gebruik van gratis activiteiten

Er zijn veel gratis activiteiten die je kunt doen tijdens je stedentrip. Zo kun je de High Line, een verhoogd park op een oude spoorlijn, bezoeken. Het park is rolstoeltoegankelijk en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Ook de Staten Island Ferry is gratis en biedt een geweldig uitzicht op de skyline van New York en het Vrijheidsbeeld. De ferry is volledig rolstoeltoegankelijk.

#7 Geniet van het eten in New York

New York is een smeltkroes van culturen en dat zie je terug in het eten. Of je nu zin hebt in een snelle hap bij een foodtruck of uitgebreid wilt dineren, er is voor ieder wat wils. Veel restaurants in New York zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar het is altijd verstandig om van tevoren te bellen en te vragen naar eventuele drempels of andere obstakels. Probeer zeker een slice pizza, een bagel of een hotdog – typische New Yorkse lekkernijen.

Lees ook onze andere blogs

FAQ: Alles wat je wilt weten

Is New York rolstoeltoegankelijk?

Ja, New York is redelijk goed aangepast voor rolstoelgebruikers. Veel openbare gebouwen, attracties en het openbaar vervoer zijn toegankelijk, maar het is altijd handig om van tevoren te plannen.

Zijn de belangrijkste attracties in New York toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Ja, veel grote bezienswaardigheden zoals het Vrijheidsbeeld, Empire State Building, Central Park en de musea zijn volledig rolstoeltoegankelijk.

Hoe zit het met het openbaar vervoer in New York?

Alle bussen in New York zijn rolstoeltoegankelijk, en veel metrostations hebben liften. Het is verstandig om vooraf te controleren welke stations toegankelijk zijn.

Kan ik een Broadway-show bijwonen als ik een rolstoel gebruik?

Ja, de meeste theaters op Broadway hebben rolstoeltoegankelijke plaatsen. Het is echter aan te raden om je tickets van tevoren te reserveren en je specifieke behoeften aan te geven.

Wat zijn de beste gratis activiteiten in New York?

De High Line, het wandelen door Central Park en het nemen van de Staten Island Ferry zijn allemaal gratis en volledig rolstoeltoegankelijk.

Hoe druk is New York en hoe navigeer ik als rolstoelgebruiker door de stad?

New York kan zeer druk zijn, vooral op populaire plekken zoals Times Square. Het kan handig zijn om je bezoek aan drukke bezienswaardigheden vroeg in de ochtend of later op de avond te plannen om de menigte te vermijden. Brede trottoirs en speciale voetgangerszones maken het echter makkelijker om met een rolstoel door de stad te navigeren.

Is het makkelijk om met een rolstoel toegang te krijgen tot restaurants en cafés in New York?

Veel restaurants en cafés zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, vooral in toeristische wijken en moderne gebouwen. Oudere gebouwen in wijken zoals Greenwich Village kunnen echter soms een trap bij de ingang hebben. Het is een goed idee om van tevoren te bellen om zeker te zijn dat het restaurant drempelvrij is en aangepaste toiletten heeft.

SNEL NAAR

Blader verder

5 dingen om te doen in het mooie Cyprus

HD Parque Cristóbal: Een eilandavontuur voor iedereen

De 5 mooiste plekken in Turkije

De 5 beste stranden van Bali

Wat te doen op Tenerife? Met 5 tips

15 aangepaste en kindvriendelijke verblijven in Spanje

Aangepaste villa’s in Spanje

C&A Apartments op Cyprus

Wat te doen en te zien in Lissabon?

Top 5 bestemmingen voor in de lente periode