5 tips voor het ontdekken van Havana

Ervaar de levendige charme van Cuba's hoofdstad

Renate
17 juli 2024

5 minuten

Havana, de bruisende hoofdstad van Cuba, is een stad vol kleur, muziek en geschiedenis. Van de koloniale architectuur en klassieke auto’s tot de levendige muziek en het heerlijke eten, Havana biedt een unieke mix van cultuur en avontuur. Voor mensen met een mobiliteitsbeperking zijn er verschillende toegankelijke bezienswaardigheden en activiteiten om van te genieten. Hier zijn vijf Havana tipsdie je niet mag missen tijdens je bezoek.

#1 Wandel door Habana Vieja

Habana Vieja, oftewel het oude Havana, is het historische hart van de stad en een UNESCO-werelderfgoed. De geplaveide straten, kleurrijke koloniale gebouwen en sfeervolle pleinen maken het een perfecte plek om te verkennen. Veel delen van Habana Vieja zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met brede trottoirs en aangepaste paden. Bezoek de beroemde Plaza de la Catedral en geniet van de levendige sfeer van dit charmante stadsdeel. Verken ook de nabijgelegen historische forten en musea die een diep inzicht bieden in de rijke geschiedenis van Havana. De lokale markten en ambachtswinkels zijn ideaal voor het vinden van unieke souvenirs.

#2 Verken El Malecón

El Malecón is de iconische boulevard van Havana die zich uitstrekt langs de kust van de stad. Deze zeven kilometer lange promenade biedt een prachtig uitzicht op de oceaan en de stad en is een populaire plek voor zowel locals als toeristen. De brede, vlakke paden maken het gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Geniet van een ontspannen wandeling, bewonder de zonsondergang en ervaar de energie van Havana. De levendige sfeer wordt versterkt door straatmuzikanten en artiesten die regelmatig langs de boulevard optreden. Het is de perfecte plek om de lokale cultuur en de bruisende levensstijl van de stad te ervaren.

Havana, gelegen aan de noordkust van Cuba, is de grootste stad van het land en een cultureel epicentrum. De stad is bekend om zijn rijke geschiedenis, levendige muziek en dans, en prachtige architectuur. Met een mix van koloniale invloeden en moderne elementen biedt Havana een unieke reiservaring. Voor toeristen met een mobiliteitsbeperking zijn er steeds meer toegankelijke accommodaties en bezienswaardigheden beschikbaar, waardoor de stad voor iedereen toegankelijk is.

#3 Bezoek het Museo Nacional de Bellas Artes

Het Museo Nacional de Bellas Artes is een must-see voor kunstliefhebbers. Dit museum herbergt een uitgebreide collectie Cubaanse en internationale kunstwerken, variërend van de koloniale periode tot de moderne tijd. Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met liften en brede paden. Verken de verschillende zalen en ontdek de rijke artistieke traditie van Cuba. Naast schilderijen vind je er ook beeldhouwwerken, keramiek en grafische kunstwerken. Regelmatig worden er speciale tentoonstellingen en evenementen georganiseerd, waardoor elk bezoek een unieke ervaring biedt. De prachtige architectuur van het museum zelf is ook een bezienswaardigheid.

#4 Ontdek de rumgeschiedenis bij Museo del Ron

Een bezoek aan het Museo del Ron (Rum Museum) biedt een fascinerend kijkje in de geschiedenis van Cuba’s beroemdste exportproduct. Leer alles over het productieproces van rum en proef enkele van de beste varianten die het eiland te bieden heeft. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en biedt een interessante en interactieve ervaring. Geniet van de rondleiding en proef de rijke smaken van Cubaanse rum. Naast de rondleidingen worden er ook demonstraties gegeven over het traditionele distillatieproces. In de museumwinkel kun je verschillende soorten rum kopen, evenals andere lokale producten en souvenirs.

#5 Geniet van live muziek bij Casa de la Música

Casa de la Música is dé plek om de levendige muziekcultuur van Cuba te ervaren. Deze populaire muziekclub biedt dagelijks live optredens van enkele van de beste bands van het eiland. De locatie is rolstoeltoegankelijk en biedt een geweldige sfeer om te genieten van salsa, son en andere traditionele Cubaanse muziekstijlen. Laat je meeslepen door de ritmes en dans de nacht weg in het hart van Havana. De club trekt zowel locals als toeristen, waardoor het een unieke plek is om nieuwe mensen te ontmoeten. Geniet ook van de authentieke Cubaanse cocktails en hapjes die worden geserveerd tijdens de optredens.

Havana is een stad vol leven, cultuur en onvergetelijke ervaringen. Van de historische charme van Habana Vieja en de iconische El Malecón tot de rijke kunstcollecties en levendige muziek, er is voor ieder wat wils. Dankzij de toenemende toegankelijkheid kunnen ook mensen met een mobiliteitsbeperking volop genieten van alles wat deze prachtige stad te bieden heeft. Plan je reis naar Havana en ontdek de magie van deze unieke bestemming.

Lees ook onze andere blogs

Meest voorkomende vragen

Wat zijn de topbezienswaardigheden in Havana?

Havana, de hoofdstad van Cuba, is een stad doordrenkt van geschiedenis, cultuur en charme. De Malecón, een iconische boulevard langs de kust, is een plek waar zowel locals als toeristen samenkomen om te genieten van het uitzicht op de zee, de zonsondergang en het levendige straatleven. El Capitolio, het indrukwekkende gebouw dat doet denken aan het Capitool in Washington D.C., is een must-see vanwege zijn prachtige architectuur en historische betekenis. Habana Vieja (oude binnenstad) is het hart van het koloniale Havana, met geplaveide straten, historische pleinen zoals Plaza Vieja, kleurrijke gebouwen en tal van musea zoals het Museo Nacional de Bellas Artes. Plaza de la Revolución, een symbool van de Cubaanse Revolutie, is beroemd om zijn gigantische muurschilderingen van Che Guevara en Camilo Cienfuegos.

Wat maakt de Malecón zo populair in Havana?

De Malecón is populair vanwege de unieke sfeer die je nergens anders vindt. Deze boulevard van acht kilometer lang biedt een prachtig uitzicht op de oceaan en is een ontmoetingsplaats voor locals en toeristen. Overdag kun je genieten van het uitzicht op de golven die tegen de muur slaan en ’s avonds komt de Malecón tot leven met straatmuzikanten, dansers, en Cubanen die genieten van een praatje en de koele zeewind. Het is ook een geweldige plek om de zonsondergang te zien en een plek waar je de ziel van Havana echt kunt ervaren.

Wat zijn de beste plekken om te eten in Havana?

Probeer lokale “paladares” zoals La Guarida, Doña Eutimia, en San Cristóbal, die een authentieke Cubaanse eetervaring bieden.

Wat is de beste tijd van het jaar om Havana te bezoeken?

De beste tijd om Havana te bezoeken is tijdens de wintermaanden van november tot april, wanneer het klimaat koeler en droger is. De temperaturen liggen rond de 20-25°C, wat ideaal is voor sightseeing, wandelen en genieten van buitenactiviteiten. Dit is ook het hoogseizoen, dus wees voorbereid op drukte bij populaire attracties. Het is verstandig om accommodaties en rondleidingen van tevoren te boeken.

Hoe is het openbaar vervoer in Havana?

Het openbaar vervoer in Havana is beperkt en vaak niet zo betrouwbaar als in andere grote steden. Veel toeristen geven er de voorkeur aan om taxis, bici-taxi’s (fietstaxi’s), of gehuurde oldtimers te gebruiken. Deze oldtimers, vaak kleurrijke vintage auto’s uit de jaren 50, bieden een unieke en nostalgische manier om de stad te verkennen. Voor korte afstanden kun je ook een cocotaxi nemen, een driewielig voertuig dat vooral populair is onder toeristen.

Wat zijn de beste plekken voor livemuziek in Havana?

Casa de la Música, La Floridita, en Buena Vista Social Club zijn iconische locaties voor livemuziek.

Hoe kan ik geld wisselen in Havana?

Wissel geld bij officiële wisselkantoren (CADECA’s) of banken; vermijd straatwisselaars.

SNEL NAAR

Blader verder

Wat te zien en te doen in het prachtige Malta

Adembenemende hoogtepunten: Top 5 bekende bergen in Zwitserland

Avontuurlijke activiteiten in Costa Rica

Wat te doen in Ibiza-Stad? Met 5 tips

Rolstoeltoegankelijkheid in Azië: landen en bestemmingen

De beste reistips voor New York

Wat te doen op Gran Canaria? Met 5 tips

Accommodaties met een strandrolstoel

De mooiste eilanden in Griekenland

De mooiste dorpjes in Europa