Rolstoeltoegankelijke activiteiten in Rome

Geniet van een rolstoeltoegankelijke citytrip in Rome

Stan
1 oktober 2024

5 minuten

Rome, de Eeuwige Stad, is een van de meest populaire bestemmingen ter wereld vanwege de rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en heerlijke Italiaanse keuken. Voor reizigers met een mobiliteitsbeperking kan het echter een uitdaging lijken om deze iconische stad te verkennen. Gelukkig is Rome de laatste jaren steeds toegankelijker geworden voor rolstoelgebruikers. In deze blog ontdek je hoe je als rolstoelgebruiker optimaal kunt genieten van Rome, van de belangrijkste bezienswaardigheden tot handige tips voor een zorgeloze vakantie. Laat je inspireren door de rolstoeltoegankelijke activiteiten in Rome voor een onvergetelijke citytrip!

#1 Verken het oude Rome: Het Colosseum en het Forum Romanum


Rolstoelvriendelijk Rome staat bekend om zijn historische monumenten, en gelukkig zijn er enkele aanpassingen gemaakt om deze iconische plekken toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers.

Forum Romanum
Hoewel het Forum Romanum een uitdagend terrein kan zijn vanwege de ongelijke ondergrond, zijn er bepaalde gedeelten waar rolstoelgebruikers toegang hebben. Speciale paden en verharde routes zijn aangelegd om je in staat te stellen deze historische plek te verkennen.

Het Colosseum
Het Colosseum is een van de beroemdste bouwwerken ter wereld, en is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn liften geïnstalleerd die je naar de verschillende verdiepingen brengen, en er zijn speciaal aangewezen rolstoelvriendelijke routes.

#2 Bezoek het Vaticaan: Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea

Geen reis naar Rome is compleet zonder een bezoek aan Vaticaanstad. Gelukkig zijn zowel de Sint-Pietersbasiliek als de Vaticaanse Musea goed toegankelijk.

  • Sint-Pietersbasiliek
    De basiliek is volledig rolstoeltoegankelijk, met een speciale ingang voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Je kunt met een lift de koepel van de basiliek bereiken voor een adembenemend uitzicht over het Sint-Pietersplein.
  • Vaticaanse Musea
    Het Vaticaanse Museum heeft rolstoelvriendelijke routes en liften, zodat je zonder problemen de meesterwerken van kunstenaars zoals Michelangelo en Rafaël kunt bewonderen. Ook de Sixtijnse Kapel is goed toegankelijk.

#3 Ontspan in de Villa Borghese tuinen

De Villa Borghese tuinen zijn een oase van rust in het hart van de stad. Deze uitgestrekte tuinen zijn grotendeels vlak en toegankelijk voor rolstoelgebruikers, waardoor het een perfecte plek is voor een ontspannen wandeling of picknick. Het Borghese Museum in het park is ook rolstoeltoegankelijk, zodat je zowel van de natuur als van kunst kunt genieten.

#4 Geniet van het uitzicht bij de Trevifontein en de Spaanse Trappen

Trevifontein
Hoewel het niet mogelijk is om helemaal tot bij de rand van de fontein te komen met een rolstoel, is het plein rondom de fontein goed toegankelijk. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op een van de beroemdste fonteinen ter wereld.

Spaanse Trappen
De Spaanse Trappen zelf zijn niet rolstoeltoegankelijk, maar het plein aan de voet van de trappen biedt een mooi zicht op de trappen en de kerk van Trinità dei Monti. Via de nabijgelegen Via Condotti, een brede en vlakke straat, kun je de omgeving comfortabel verkennen.

#5 Maak een rondrit door Rome met een rolstoeltoegankelijke bus

Een geweldige manier om de stad te verkennen zonder je zorgen te maken over drempels en ongelijke straten, is door gebruik te maken van een rolstoeltoegankelijke hop-on-hop-off bus. Deze bussen hebben speciale toegang voor rolstoelgebruikers en brengen je langs alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, het Vaticaan en het Pantheon. Het biedt een comfortabele manier om de stad te zien zonder te veel inspanning.

#6 Bezoek het Pantheon: Een historisch wonder

Het Pantheon is een van de best bewaarde Romeinse bouwwerken en is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ingang is drempelvrij en het interieur biedt voldoende ruimte om comfortabel rond te bewegen. Het is een indrukwekkende plek om te bezoeken vanwege de unieke koepelconstructie en de rijke geschiedenis.

#7 Geniet van de Italiaanse keuken in toegankelijke restaurants

Rome biedt een overvloed aan culinaire ervaringen die je als rolstoelgebruiker niet hoeft te missen. Veel restaurants in het centrum van Rome hebben toegankelijke ingangen en voorzieningen. Hier zijn enkele van de beste rolstoeltoegankelijke eetgelegenheden:

  • Il Pagliaccio
    Een sterrenrestaurant met volledige rolstoeltoegankelijkheid en een uitstekende service. Hier kun je genieten van de verfijnde Italiaanse keuken.
  • Da Pancrazio
    Dit traditionele restaurant is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook een unieke eetervaring in de kelder, die ooit deel uitmaakte van het oude Romeinse theater van Pompeius.
  • La Prosciutteria
    Voor een meer informele maaltijd kun je terecht bij La Prosciutteria, een moderne delicatessewinkel en restaurant met een rolstoeltoegankelijke ingang.

Lees ook onze andere blogs

Veelgestelde vragen

Zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Ja, veel van de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Colosseum, de Vaticaanse Musea en het Pantheon zijn rolstoeltoegankelijk.

Hoe toegankelijk is het openbaar vervoer in Rome?

Het openbaar vervoer in Rome is deels toegankelijk. Veel bussen hebben lage vloeren, maar niet alle metrostations zijn voorzien van liften.

Kun je rondleidingen boeken die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers?

Ja, er zijn speciale rondleidingen beschikbaar die rekening houden met rolstoelgebruikers. Deze tours bieden aangepaste routes en vervoer.

Zijn de musea in Rome rolstoeltoegankelijk?

Veel musea, waaronder de Vaticaanse Musea en het Borghese Museum, zijn volledig rolstoeltoegankelijk.

Is het moeilijk om door de straten van Rome te navigeren met een rolstoel?

Hoewel sommige straten en trottoirs oneffen kunnen zijn door de kasseien, zijn er veel plekken die goed toegankelijk zijn. Het is wel handig om je routes van tevoren te plannen.

Zijn er rolstoeltoegankelijke parken in Rome?

Ja, Villa Borghese is een van de meest toegankelijke parken in Rome en biedt ruime wandelpaden en prachtige natuur.

Zijn er rolstoeltoegankelijke restaurants in Rome?

Veel restaurants in Rome zijn aangepast voor rolstoelgebruikers, vooral in het toeristische centrum van de stad.

SNEL NAAR

MEER Italië
De toegankelijkste accommodaties in Italië

Blader verder

Dit zijn de 15 mooiste steden in Duitsland!

De 5 mooiste plekken in Turkije

Top 10 beste tips voor het plannen van een rolstoeltoegankelijke roadtrip

Mar Y Sol Spa & Sport Hotel

Top 10 mooiste stranden van de wereld

Handige informatie om te weten voordat je naar Kenia gaat

Wat te zien en te doen in het prachtige Malta

Wat te doen op Tenerife? Met 5 tips

15 aangepaste en kindvriendelijke verblijven in Spanje

De mooiste eilanden in Griekenland