De 5 mooiste plekken in Turkije

Verken de betoverende schoonheid van Turkije

Renate
17 juli 2024

5 minuten

Turkije is een land van contrasten, waar oost en west samenkomen en oude tradities hand in hand gaan met moderniteit. Het biedt een rijke mix van cultuur, geschiedenis en adembenemende landschappen. Van levendige steden en antieke ruïnes tot prachtige kustlijnen en unieke natuurwonderen, Turkije heeft voor ieder wat wils. Hier zijn de vijf mooiste plekken die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit fascinerende land.

#1 Cappadocië

Cappadocië, gelegen in centraal Turkije, staat bekend om zijn unieke, bijna buitenaardse landschap met sprookjesachtige schoorstenen, ondergrondse steden en uit de rotsen gehouwen kerken. Een van de meest iconische activiteiten hier is een ballonvaart bij zonsopgang, waarbij je een panoramisch uitzicht krijgt over de valleien en rotsformaties. De regio biedt ook tal van wandelpaden en historische bezienswaardigheden, zoals het Göreme Openluchtmuseum, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Cappadocië is redelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met aangepaste hotels en paden bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Dit betoverende landschap is een must-see voor elke Turkije-reiziger.

#2 Ephesus

Ephesus, een van de best bewaarde oude steden in de Middellandse Zee, biedt een fascinerende kijk op het leven in de klassieke oudheid. Wandel door de marmeren straten en bewonder de indrukwekkende ruïnes, zoals de bibliotheek van Celsus, het grote theater en de tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Ephesus is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en aangepaste faciliteiten bij de belangrijkste ruïnes. Een bezoek aan Ephesus is een reis terug in de tijd die je niet mag missen.

Turkije biedt een ongelooflijke diversiteit aan prachtige locaties, van historische bezienswaardigheden en bruisende steden tot natuurlijke wonderen en idyllische stranden. Het land is goed voorbereid op toeristen, met veel aandacht voor toegankelijkheid en comfort. Veel van de populaire bestemmingen zijn uitgerust met faciliteiten voor mensen met een mobiliteitsbeperking, waardoor het mogelijk is om volop te genieten van de rijke cultuur en de adembenemende landschappen van Turkije. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of culturele verrijking, Turkije heeft het allemaal.

#3 Pamukkale

Pamukkale, wat ‘kasteel van katoen’ betekent in het Turks, is een natuurwonder dat bekend staat om zijn witte terrassen van kalksteen die zijn gevormd door het mineraalrijke water van warmwaterbronnen. Deze terrassen, met hun helderblauwe poelen, creëren een surrealistisch landschap dat nergens anders ter wereld te vinden is. Bezoekers kunnen wandelen over de terrassen en baden in het thermale water, dat al sinds de oudheid wordt geprezen om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De nabijgelegen antieke stad Hierapolis biedt extra historische waarde aan je bezoek. Pamukkale is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en aangepaste faciliteiten bij de belangrijkste bezienswaardigheden.

#4 Istanbul

Istanbul, de enige stad ter wereld die zich uitstrekt over twee continenten, is een levendige metropool vol geschiedenis en cultuur. Bezoek iconische bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. Slenter door de Grand Bazaar, een van de grootste en oudste overdekte markten ter wereld, en geniet van een traditionele Turkse maaltijd in een van de vele restaurants. Istanbul is een stad die nooit slaapt en altijd iets nieuws te bieden heeft. De stad heeft veel aandacht besteed aan toegankelijkheid, met aangepaste openbare vervoersmiddelen en rolstoelvriendelijke routes bij de belangrijkste bezienswaardigheden.

#5 Bodrum

Bodrum, gelegen aan de Egeïsche kust, staat bekend om zijn prachtige stranden, luxe jachthavens en levendige nachtleven. Bezoek het kasteel van Bodrum, dat nu het Museum voor Onderwaterarcheologie herbergt, en verken de ruïnes van het Mausoleum van Halicarnassus, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Geniet van de bruisende sfeer van de stad, met tal van restaurants, cafés en winkels langs de kustlijn. Bodrum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met brede trottoirs en aangepaste faciliteiten bij de belangrijkste attracties. Deze stad biedt een perfecte mix van ontspanning, cultuur en entertainment.

Turkije is een land vol verrassingen, met een ongelooflijke diversiteit aan prachtige plekken om te ontdekken. Of je nu gefascineerd bent door de rijke geschiedenis van Ephesus, wilt ontspannen in de thermale baden van Pamukkale, of de levendige cultuur van Istanbul wilt ervaren, er is voor iedereen iets te beleven. Dankzij de aandacht voor toegankelijkheid kunnen ook mensen met een mobiliteitsbeperking volop genieten van de schoonheid en de cultuur van Turkije. Plan je reis naar dit betoverende land en ontdek de vele schatten die het te bieden heeft.

Lees ook onze andere blogs

Je vragen beantwoord

Wat maakt Cappadocië zo bijzonder?

Cappadocië is een van de meest unieke en adembenemende plekken in Turkije, bekend om zijn surrealistische landschap van kegelvormige rotsformaties. Deze rotsformaties zijn duizenden jaren geleden ontstaan door vulkanische activiteit en erosie. Daarnaast staan de ondergrondse steden, zoals Derinkuyu en Kaymakli, bekend als indrukwekkende voorbeelden van oude beschavingen die zich letterlijk onder de grond hebben gevestigd om zich te beschermen tegen invallen. Een van de meest iconische ervaringen in Cappadocië is de luchtballonvaart bij zonsopgang, waarbij honderden ballonnen de lucht in gaan en een magisch uitzicht bieden over de valleien en rotsen.

Wat zijn de belangrijkste attracties van Istanbul?

Istanbul is een stad waar het oosten en het westen elkaar ontmoeten, zowel geografisch als cultureel. De Blauwe Moskee is een van de meest iconische gebouwen, beroemd om zijn zes minaretten en prachtige blauwe tegels die de binnenkant sieren. Hagia Sophia, oorspronkelijk gebouwd als een Byzantijnse kathedraal en later omgevormd tot een moskee, is een meesterwerk van architectuur en een symbool van de historische lagen van de stad. Het Topkapi-paleis biedt een fascinerend inzicht in het Ottomaanse rijk, met zijn prachtige tuinen, kamers vol sieraden en schatten, en uitzicht op de Bosporus. Daarnaast biedt de Grote Bazaar een chaotische, maar betoverende winkelervaring met meer dan 4.000 winkels waar je alles kunt vinden, van specerijen en tapijten tot handgemaakte sieraden en souvenirs.

Wat zijn de beste tijden om Cappadocië te bezoeken?

De lente (april tot juni) en de herfst (september tot november) zijn ideaal vanwege het milde weer en minder toeristische drukte.

Wat zijn enkele gezinsvriendelijke activiteiten in Antalya?

Antalya is een fantastische bestemming voor gezinnen, met veel activiteiten die zowel kinderen als volwassenen zullen aanspreken. Een bezoek aan het Antalya Aquarium is een hoogtepunt, vooral met het indrukwekkende 131 meter lange onderwatertunnel waar je omringd wordt door haaien en tropische vissen. Daarnaast biedt de stad tal van stranden, zoals Lara Beach en Konyaaltı Beach, waar gezinnen kunnen genieten van zacht zand en kalme wateren. Voor een meer avontuurlijke dag kunnen gezinnen een boottocht maken langs de kust van Antalya, waar je kunt zwemmen in afgelegen baaien en watervallen kunt zien. Ook de Düden-watervallen, net buiten de stad, zijn een prachtige plek voor een familiewandeling en picknick.

Wat zijn de beste plekken om te winkelen in Istanbul?

De Grote Bazaar, de Egyptische Bazaar, en de winkelstraten van Nişantaşı zijn populaire plekken om te winkelen.

Hoe toegankelijk zijn de toeristische plekken in Turkije voor mensen met een beperking?

Veel belangrijke bezienswaardigheden zoals de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis in Istanbul zijn redelijk toegankelijk, maar sommige historische locaties zoals Cappadocië kunnen uitdagend zijn.

Kun je boottochten maken langs de kust van Antalya?

Ja, er zijn veel boottochten beschikbaar langs de kust van Antalya in Turkije die stops maken bij baaien, watervallen en kleine eilanden.

SNEL NAAR

MEER Turkije
Wat is er te doen in Marmaris?

Blader verder

Dolphin Suites en Wellness

Aangepaste accommodaties in het mooie Griekenland

De 5 beste stranden van Bali

5 tips voor het ontdekken van Havana

Wat te doen op Gran Canaria? Met 5 tips

De cultuur en gebruiken van de Thaise mensen

Aangepaste villa’s in Spanje

5 dingen om te doen in Warschau

Top 10 bestemmingen voor een zomervakantie

De cultuur van Kaapverdië