Wat te doen en te zien in Lissabon?

Ontdek de charme van Lissabon

Renate
17 juli 2024

5 minuten

Lissabon, de bruisende hoofdstad van Portugal, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, kleurrijke architectuur en levendige cultuur. De stad biedt een unieke mix van oud en nieuw, met historische bezienswaardigheden, moderne kunst en heerlijke gastronomie. Of je nu door de smalle straatjes van de oude wijken wandelt of geniet van het uitzicht vanaf de heuvels, Lissabon heeft voor ieder wat wils. Hier zijn vijf Lissabon tips die je niet mag missen tijdens je bezoek aan deze prachtige stad.

#1 Bezoek het kasteel van São Jorge

Het Kasteel van São Jorge, hoog gelegen op een van de heuvels van Lissabon, biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad en de rivier de Taag. Het kasteel dateert uit de middeleeuwen en is een van de belangrijkste historische monumenten van Lissabon. Wandel door de oude vestingmuren, verken de torens en geniet van het panoramische uitzicht. Het kasteel is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en enkele aanpassingen bij de ingangen. Een bezoek aan dit kasteel geeft je een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis van de stad.

#2 Ontdek de wijk Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en staat bekend om zijn smalle, kronkelende straatjes, kleurrijke huizen en traditionele fado-muziek. Deze wijk is een doolhof van charmante steegjes, pleintjes en trappen, waar je kunt verdwalen en de authentieke sfeer van het oude Lissabon kunt opsnuiven. Bezoek de kathedraal van Lissabon, het Fado Museum en de vele kleine winkels en cafés. Hoewel Alfama gedeeltelijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, kunnen sommige steile en smalle straatjes een uitdaging vormen. Toch zijn er genoeg toegankelijke delen waar je kunt genieten van de unieke ambiance van deze wijk.

Lissabon, gelegen aan de westkust van Portugal, is een stad die bekend staat om zijn warme klimaat, vriendelijke bevolking en rijke culturele erfgoed. De stad is gebouwd op zeven heuvels, wat zorgt voor spectaculaire uitzichten en een unieke stadsindeling. Lissabon biedt een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden, van historische monumenten en musea tot levendige markten en trendy wijken. De stad is steeds beter toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking, met verbeterde infrastructuur en toegankelijke openbaar vervoersopties.

#3 Bewonder de Toren van Belém

De Toren van Belém is een iconisch symbool van Lissabon en een must-see voor elke bezoeker. Deze toren, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, werd in de 16e eeuw gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad en diende ook als ceremonieel toegangspoort. De toren is een prachtig voorbeeld van de Manuelstijl architectuur, met sierlijke details en prachtig houtsnijwerk. De buitenkant van de toren is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, hoewel de binnenkant en de bovenste verdiepingen vanwege de trappen minder toegankelijk zijn.

#4 Geniet van de wijk Bairro Alto

Bairro Alto is de uitgaanswijk van Lissabon en staat bekend om zijn bruisende nachtleven, trendy bars en restaurants. Overdag kun je door de straten wandelen en genieten van de street art, boetiekjes en charmante cafés. ’s Avonds komt de wijk tot leven met muziek, dans en gezelligheid. Veel van de bars en restaurants in Bairro Alto zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met brede ingangen en rolstoelvriendelijke faciliteiten. Dit is de perfecte plek om de levendige kant van Lissabon te ervaren.

#5 Bezoek het Jerónimos Klooster

Het Jerónimos Klooster is een ander UNESCO-werelderfgoed in Lissabon en een schitterend voorbeeld van de Manuelstijl architectuur. Dit klooster werd in de 16e eeuw gebouwd en is de rustplaats van beroemde Portugese ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama. Bezoek de prachtige kerk, het klooster en de musea die het rijke maritieme verleden van Portugal tentoonstellen. Het klooster is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en aangepaste ingangen bij de belangrijkste bezienswaardigheden.

Lissabon is een stad vol geschiedenis, cultuur en schoonheid, waar je tal van fascinerende bezienswaardigheden en activiteiten kunt ontdekken. Of je nu het indrukwekkende Kasteel van São Jorge bezoekt, door de sfeervolle straten van Alfama dwaalt of geniet van de levendige sfeer in Bairro Alto, er is altijd iets te zien en te doen in deze charmante stad. Met de toenemende aandacht voor toegankelijkheid kunnen ook mensen met een mobiliteitsbeperking volop genieten van alles wat Lissabon te bieden heeft. Plan je reis naar Lissabon en ontdek de vele schatten van deze prachtige stad.

Lees ook onze andere blogs

FAQ: Alles wat je wilt weten

Wat is er te zien in de wijk Alfama?

Alfama is een van de oudste wijken van Lissabon en staat bekend om zijn doolhof van smalle straatjes, traditionele Fado-muziek, en de historische charme. Het hoogtepunt van Alfama is het Castelo de São Jorge, een kasteel dat hoog boven de stad uittorent en een panoramisch uitzicht biedt over Lissabon en de rivier de Taag. In Alfama kun je ook de Kathedraal van Lissabon (Sé de Lisboa) bezoeken, die een mix van romaanse en gotische architectuur laat zien. De wijk is ook bezaaid met gezellige cafés, boetiekjes en tascas (kleine eetgelegenheden) waar je kunt genieten van authentieke Portugese gerechten.

Wat zijn de beste manieren om door Lissabon te reizen?

De beste manier om Lissabon te verkennen is met een combinatie van historische trams, zoals de iconische Tram 28, die door de kronkelende straten van de stad rijdt en je langs vele belangrijke bezienswaardigheden brengt. Te voet verkennen is ook een geweldige optie, vooral in de historische wijken zoals Alfama, waar auto’s nauwelijks toegang hebben. Daarnaast is de metro snel en efficiënt, met verbindingen naar alle belangrijke delen van de stad en een moderne infrastructuur.

Wat zijn enkele gezinsvriendelijke activiteiten?

Lissabon biedt veel gezinsvriendelijke activiteiten. Het Oceanário de Lisboa, gelegen in het Parque das Nações, is een van de grootste aquaria ter wereld en herbergt meer dan 8.000 zeedieren, waaronder haaien, roggen en zeeotters. De Dierentuin van Lissabon biedt een kans om een breed scala aan dieren te zien en deel te nemen aan interactieve activiteiten. Het Pavilhão do Conhecimento (Wetenschapsmuseum) biedt hands-on tentoonstellingen en experimenten voor kinderen en volwassenen, waardoor het een geweldige educatieve ervaring is.

Wat zijn de beste plekken om te winkelen in Lissabon?

Chiado, Avenida da Liberdade, en de LX Factory zijn populaire winkelgebieden met zowel lokale boetieks als internationale merken.

Wat is de beste tijd voor een bezoek?

De beste tijd om Lissabon te bezoeken is in de lente (maart tot mei) en de herfst (september tot oktober), wanneer het weer mild is en de stad minder druk is met toeristen. Deze periodes bieden aangename temperaturen voor sightseeing en buitenactiviteiten. In de zomer kan het erg heet worden, vooral in augustus, terwijl de wintermaanden, hoewel mild, meer regenval kunnen hebben.

Zijn er uitzichtpunten in Lissabon?

Ja, Lissabon biedt tal van uitzichtpunten (miradouros) zoals Miradouro de São Pedro de Alcântara en Miradouro da Senhora do Monte.

Zijn er stranden in de buurt?

Ja, stranden zoals Cascais, Estoril, en Costa da Caparica liggen op korte afstand van Lissabon en zijn gemakkelijk bereikbaar per trein of bus.

SNEL NAAR

Blader verder

Guesthouse de Eland

5 reistips voor een solo vakantie

Avontuurlijke activiteiten in Costa Rica

De 5 beste stranden van Bali

Een weekend in Antwerpen: 5 dingen om te doen of zien

Een roadtrip door Canada

Wat te doen op Gran Canaria? Met 5 tips

De cultuur en gebruiken van de Thaise mensen

Aangepaste villa’s in Spanje

Aanbod in Groot-Brittannië