Wat te zien en te doen in het prachtige Malta

Ontdek de veelzijdigheid van Malta

Renate
17 juli 2024

5 minuten

Malta, een klein eiland in de Middellandse Zee, is een bestemming die rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Of je nu geïnteresseerd bent in oude ruïnes, prachtige stranden of levendige steden, Malta heeft voor ieder wat wils. Hier zijn vijf Malta tips die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit prachtige eiland.

#1 Verken de hoofdstad Valletta

Valletta, de hoofdstad van Malta, is een UNESCO-werelderfgoed en een levend museum vol historische gebouwen en smalle straatjes. Bezoek de indrukwekkende Sint-Janscokathedraal, waar je de prachtige barokke architectuur en kunstwerken kunt bewonderen. Valletta is redelijk goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met brede trottoirs en aangepaste ingangen bij de meeste bezienswaardigheden. Vergeet niet om een wandeling te maken langs de pittoreske Grand Harbour. Ontdek ook de Upper Barrakka Gardens voor een schitterend uitzicht op de haven. Proef lokale delicatessen in een van de charmante cafés en geniet van de levendige straatartiesten die de stad tot leven brengen.

#2 Ontspan op het strand van Mellieha Bay

Mellieha Bay, ook bekend als Ghadira Bay, is het grootste en een van de mooiste zandstranden van Malta. Het heldere, ondiepe water maakt het ideaal voor zwemmen en watersporten. Het strand is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met houten paden en aangepaste faciliteiten zoals douches en toiletten. Geniet van een ontspannen dag in de zon en neem een verfrissende duik in de azuurblauwe zee. Langs de kust vind je diverse eetgelegenheden waar je kunt genieten van vers gevangen vis en andere lokale gerechten. Er zijn ook mogelijkheden om snorkeluitrusting te huren en de onderwaterwereld te verkennen.

Mellieha Bay, ook bekend als Ghadira Bay, is het grootste en een van de mooiste zandstranden van Malta. Het heldere, ondiepe water maakt het ideaal voor zwemmen en watersporten. Het strand is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met houten paden en aangepaste faciliteiten zoals douches en toiletten. Geniet van een ontspannen dag in de zon en neem een verfrissende duik in de azuurblauwe zee.

#3 Bezoek de tempels van Mnajdra en Hagar Qim

De prehistorische tempels van Mnajdra en Hagar Qim zijn enkele van de oudste vrijstaande structuren ter wereld en bieden een fascinerende blik in de oude beschavingen van Malta. Deze archeologische sites zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en aangepaste ingangen. Ontdek de mysterieuze megalieten en leer meer over de rituelen en het leven van de vroege bewoners van Malta. De bezoekerscentra bieden uitgebreide informatie en interactieve tentoonstellingen die de geschiedenis tot leven brengen. Geniet van het adembenemende uitzicht op de Middellandse Zee terwijl je door deze oude monumenten wandelt.

#4 Maak een boottocht naar de Blauwe Grot

De Blauwe Grot is een van de meest spectaculaire natuurlijke attracties van Malta. Deze reeks zeegrotten, gelegen aan de zuidkust van het eiland, biedt adembenemende uitzichten en kristalhelder water dat prachtig blauw oplicht in het zonlicht. Veel boottochten naar de Blauwe Grot zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met aangepaste boten en faciliteiten. Geniet van de prachtige kleuren en de rustige sfeer tijdens deze onvergetelijke ervaring. Combineer je bezoek met een rondleiding door de nabijgelegen dorpen om meer te leren over het lokale leven. Vergeet niet je camera mee te nemen om de prachtige natuur vast te leggen.

#5 Ontdek het middeleeuwse Mdina

Mdina, ook wel de Stille Stad genoemd, is een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stad die ooit de hoofdstad van Malta was. De smalle straatjes, indrukwekkende stadsmuren en historische gebouwen maken het een fascinerende plek om te verkennen. Mdina is redelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en aangepaste ingangen bij de meeste bezienswaardigheden. Bezoek de imposante kathedraal van Mdina en geniet van het panoramische uitzicht over het eiland. Ontdek ook de charmante musea en kunstgalerijen die de stad rijk is. Sluit je bezoek af met een maaltijd in een van de sfeervolle restaurants die lokale en internationale gerechten serveren.

Malta biedt een rijke mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid die elke bezoeker zal betoveren. Of je nu door de historische straten van Valletta wandelt, ontspant op het prachtige strand van Mellieha Bay, of de oude tempels en grotten verkent, er is altijd iets nieuws en spannends te ontdekken. Dankzij de groeiende aandacht voor toegankelijkheid kunnen ook mensen met een mobiliteitsbeperking volop genieten van alles wat Malta te bieden heeft. Plan je reis naar Malta en ervaar de veelzijdigheid en charme van dit prachtige eiland.

Lees ook onze andere blogs

Vragen die vaak voorkomen

Wat zijn de topbezienswaardigheden in Malta?

Malta, een eilandnatie in de Middellandse Zee, biedt een schat aan bezienswaardigheden en culturele schatten. Valletta, de hoofdstad van Malta, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en biedt indrukwekkende barokke architectuur, musea zoals het Nationaal Museum van Archeologie, en historische gebouwen zoals de Sint-Janscokathedraal. Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta, bekend als de “Stille Stad”, biedt middeleeuwse charme met smalle straatjes en traditionele huizen. De Blue Lagoon op het eiland Comino is beroemd om zijn kristalheldere water en is perfect voor zwemmen en snorkelen. De Tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra zijn enkele van de oudste vrijstaande stenen structuren ter wereld en bieden een fascinerend inzicht in de prehistorische beschaving van Malta. De Marsaxlokk vismarkt biedt een authentieke ervaring van de lokale cultuur en keuken.

Waarom is Valletta een bezoek waard?

Valletta, de hoofdstad van Malta, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en biedt indrukwekkende barokke architectuur, historische gebouwen zoals de Sint-Janscokathedraal, en prachtige uitzichten over de haven.

Wat is er te zien in Mdina, de oude hoofdstad van Malta?

Mdina, gelegen op een heuvel in het centrum van Malta, staat bekend als de “Stille Stad” en biedt een betoverende reis terug in de tijd. De stad is omgeven door oude vestingmuren en heeft een autovrij stadscentrum, waardoor het een rustige en serene sfeer heeft. Mdina’s smalle, geplaveide straatjes leiden naar historische bezienswaardigheden zoals de St. Paul’s Kathedraal en de Mdina Dungeons, die bezoekers een inzicht geven in de geschiedenis en mysteries van de stad. Vanaf de stadsmuren biedt Mdina een spectaculair panoramisch uitzicht over het hele eiland, vooral bij zonsondergang.

Wat zijn enkele gezinsvriendelijke activiteiten op Malta?

Malta biedt tal van gezinsvriendelijke activiteiten voor een leuke en educatieve vakantie. Popeye Village, het voormalige filmdecor van de film “Popeye” uit 1980, is omgebouwd tot een themapark met boottochten, speelfaciliteiten, en shows die kinderen aanspreken. Het Malta National Aquarium in Qawra biedt een verscheidenheid aan zeeleven en interactieve tentoonstellingen die kinderen betrekken. Playmobil FunPark is perfect voor jongere kinderen die willen spelen en bouwen. Daarnaast zijn er tal van gezinsvriendelijke stranden zoals Mellieħa Bay en Golden Bay, waar kinderen veilig kunnen zwemmen en zandkastelen kunnen bouwen.

Zijn er stranden in Malta die geschikt zijn voor gezinnen?

Ja, stranden zoals Mellieħa Bay, Golden Bay, en Paradise Bay hebben ondiep water en zijn gezinsvriendelijk.

Wat zijn enkele lokale gerechten die ik moet proberen in Malta?

Probeer Maltese specialiteiten zoals pastizzi, ftira (Maltese brood), en konijnstoofpot (fenek).

Wat is de beste tijd van het jaar om Malta te bezoeken?

De beste tijd om Malta te bezoeken is tijdens de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november). Tijdens deze periodes zijn de temperaturen mild, variërend tussen de 20-25°C, en zijn er minder toeristen in vergelijking met de drukke zomermaanden. Dit maakt het ideaal voor sightseeing, wandelen, en het verkennen van de vele culturele en historische bezienswaardigheden zonder de drukte van het hoogseizoen. De zee is meestal nog warm genoeg om te zwemmen, vooral in de herfst.

SNEL NAAR

Blader verder

Aanraders voor je stedentrip in Barcelona!

Aanbod in Groot-Brittannië

Wat te doen op Tenerife? Met 5 tips

Rolstoelaangepaste campings

Rolstoeltoegankelijkheid in Azië: landen en bestemmingen

Een roadtrip door Canada

5 tips voor het ontdekken van Havana

Hoe bereid je je voor op een roadtrip door Europa?

10 tips voor zonnige winterbestemmingen

Avontuurlijke activiteiten in Costa Rica