De 5 mooiste tempels van Egypte

Ontdek de majestueuze tempels van het oude Egypte

Renate
17 juli 2024

5 minuten

Egypte is een land vol geschiedenis, mysterie en wonderen. Een van de meest indrukwekkende aspecten van dit land zijn de oude tempels, die getuigen van een rijke cultuur en architectonische grandeur. Deze tempels bieden een fascinerende blik in het verleden en zijn een must-see voor elke reiziger. Hier zijn vijf van de mooiste tempels van Egypte die je niet mag missen.

#1 Tempel van Karnak

De Tempel van Karnak in Luxor is een van de grootste religieuze complexen ter wereld. Dit uitgestrekte complex bestaat uit verschillende tempels, heiligdommen en pylonen, waarvan de bouw meer dan 2000 jaar heeft geduurd. Het hoogtepunt van Karnak is de Grote Hypostyle Zaal, met 134 kolossale zuilen die de bezoekers imponeren. Hoewel sommige delen van het complex moeilijk toegankelijk kunnen zijn, zijn er verharde paden en aangepaste ingangen om de toegankelijkheid te verbeteren.

#2 Tempel van Abu Simbel

De Tempel van Abu Simbel, gebouwd door farao Ramses II, is een van de meest iconische monumenten van Egypte. De tempel bestaat uit twee grote rotsheiligdommen, waarvan de gevels zijn versierd met enorme standbeelden van Ramses II en zijn vrouw Nefertari. De tempel is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met enkele aangepaste paden en verharde oppervlakken. Het indrukwekkende interieur van de tempel, met prachtige reliëfs en beelden, maakt het een onvergetelijke ervaring.

De tempels van Egypte zijn architectonische meesterwerken die duizenden jaren oud zijn. Ze zijn gebouwd ter ere van de goden en farao’s en dienden als centra van religie en macht. Veel tempels bevinden zich langs de Nijl en in de woestijn, wat een unieke combinatie van natuurlijke en door de mens gemaakte schoonheid biedt. Hoewel de toegankelijkheid varieert, zijn er steeds meer inspanningen om deze historische sites toegankelijk te maken voor mensen met een mobiliteitsbeperking, met verharde paden en aangepaste ingangen.

#3 Tempel van Hatsjepsoet

De Tempel van Hatsjepsoet, gelegen in Deir el-Bahari, is een prachtig voorbeeld van oude Egyptische architectuur. Deze tempel, gewijd aan de vrouwelijke farao Hatsjepsoet, is ingebed in een klif en bestaat uit drie terrassen die met elkaar verbonden zijn door brede trappen. De tempel heeft verharde paden en liften om de toegankelijkheid te verbeteren. Het uitzicht vanaf de bovenste terrassen biedt een indrukwekkend panorama van de omliggende woestijn en de Nijlvallei.

#4 Tempel van Edfu

De Tempel van Edfu, gewijd aan de valkgod Horus, is een van de best bewaarde tempels van Egypte. Deze tempel biedt een fascinerend inzicht in de religieuze rituelen en gebruiken van het oude Egypte. De tempel heeft brede ingangen en verharde paden die de toegankelijkheid vergemakkelijken. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige reliëfs en hiërogliefen die de muren van de tempel sieren, evenals de imposante pyloon bij de ingang.

#5 Tempel van Philae

De Tempel van Philae, gelegen op een eiland in de Nijl, is een betoverende site die gewijd is aan de godin Isis. Deze tempel is beroemd om zijn prachtige ligging en de indrukwekkende architectuur. De tempel is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en aangepaste ingangen. Een boottocht naar het eiland biedt een unieke ervaring en een prachtig uitzicht op de tempel en het omringende water.

De tempels van Egypte zijn majestueuze getuigen van een rijke en fascinerende geschiedenis. Van de kolossale beelden van Abu Simbel tot de elegante terrassen van de Tempel van Hatsjepsoet, elke tempel biedt een unieke kijk op de cultuur en architectuur van het oude Egypte. Hoewel de toegankelijkheid varieert, worden er steeds meer inspanningen gedaan om deze historische monumenten toegankelijk te maken voor iedereen. Plan je reis naar Egypte en ontdek de wonderen van deze oude beschaving.

Lees ook onze andere blogs

Veelgestelde vragen? Hier zijn ze!

Waarom is de Tempel van Karnak bijzonder?

De Tempel van Karnak is een van de meest indrukwekkende en uitgebreide tempelcomplexen ter wereld, gelegen in Luxor, Egypte. Wat deze tempel bijzonder maakt, is de enorme schaal en complexiteit. De bouw van het tempelcomplex duurde meer dan 2.000 jaar, waarbij verschillende farao’s hun eigen toevoegingen hebben gedaan. Het hoogtepunt van het complex is de Hypostyle Hall, een uitgestrekte zaal met 134 kolossale zuilen die tot 21 meter hoog reiken. Deze zuilen zijn bedekt met hiërogliefen en afbeeldingen die verhalen vertellen over farao’s en hun overwinningen. De tempel is gewijd aan de god Amon-Ra, de oppergod in het oude Egypte, en bevat ook heiligdommen en obelisken gewijd aan andere goden.

Wat maakt de Tempel van Abu Simbel uniek?

De Tempel van Abu Simbel is uniek vanwege zijn indrukwekkende architectuur en historische belang. Gelegen aan de oevers van het Nassermeer, is de tempel volledig uit de rotsen gehouwen tijdens de heerschappij van farao Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. De voorgevel van de tempel is beroemd om de vier gigantische beelden van Ramses II, elk ongeveer 20 meter hoog, die de ingang bewaken. Wat deze tempel nog indrukwekkender maakt, is dat het hele complex in de jaren 60 werd verplaatst om te voorkomen dat het onder water zou komen te staan na de bouw van de Aswandam. Dit project, geleid door UNESCO, was een enorme technische prestatie en hielp de tempel te behouden. Binnenin zijn er prachtig bewaarde muurschilderingen en beelden die de militaire overwinningen van Ramses II en zijn toewijding aan de goden weergeven.

Hoe kom ik bij de Tempel van Philae?

De Tempel van Philae ligt op een eiland in de Nijl en is bereikbaar per boot vanuit Aswan.

Kun je een rondleiding krijgen bij de tempels van Egypte?

Ja, er zijn tal van rondleidingen beschikbaar voor bezoekers die de oude tempels van Egypte willen verkennen. Veel touroperators bieden pakketten aan die vervoer, toegangsprijzen en een gids bevatten die diepgaande uitleg geeft over de geschiedenis, architectuur en mythologie van de tempels. Rondleidingen kunnen variëren van een halve dag tot meerdere dagen, afhankelijk van het aantal tempels dat je wilt bezoeken. Een gids kan je helpen om de rijke geschiedenis van de tempels tot leven te brengen en je toegang te geven tot minder bekende delen van de complexen.

Wat zijn de beste tijden om de tempels in Egypte te bezoeken?

De wintermaanden (november tot februari) zijn het meest ideaal vanwege de koelere temperaturen.

Hoeveel tijd moet ik uittrekken om de tempels van Egypte te verkennen?

Het wordt aanbevolen om minstens een halve dag per tempelcomplex te plannen om alles op je gemak te kunnen verkennen. Voor grotere complexen zoals Karnak of Abu Simbel is het verstandig om nog meer tijd uit te trekken, zodat je niet alleen de hoofdattracties kunt zien, maar ook de verborgen hoekjes en minder bekende delen van de tempels. Sommige rondleidingen kunnen een hele dag duren als je meerdere tempels in de regio wilt bezoeken, zoals de Vallei der Koningen in Luxor.

Kun je de tempels in Egypte ’s avonds bezoeken?

Ja, sommige tempels, zoals de Tempel van Philae en de Tempel van Karnak, bieden avondverlichtingsshows aan.

SNEL NAAR

Blader verder

Hoe bereid je je voor op een roadtrip door Europa?

Dolphin Suites en Wellness

De beste reistips voor New York

Rolstoeltoegankelijkheid in Azië: landen en bestemmingen

Top 10 bestemmingen voor een zomervakantie

Wat is er te doen in Praag?

Wat te doen op Fuerteventura? Met 5 tips

Wat te doen in Boedapest? Met 5 tips

5 tips voor het ontdekken van Havana

Culinaire avonturen in Zuid-Afrika: Top 5 eetervaringen