Een weekend in Antwerpen: 5 dingen om te doen of zien

Ontdek de charme van Antwerpen

Renate
17 juli 2024

5 minuten

Antwerpen in België is een stad vol geschiedenis, cultuur en levendige sfeer. Deze Vlaamse stad biedt tal van bezienswaardigheden en activiteiten voor een heerlijk weekendje weg. Of je nu houdt van kunst, winkelen of gewoon genieten van de lokale gastronomie, Antwerpen heeft voor ieder wat wils. Hier zijn vijf leuke dingen om te doen en te zien tijdens je verblijf in Antwerpen.

#1 Bezoek het Museum aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom (MAS) is een van de iconische bezienswaardigheden van Antwerpen. Dit indrukwekkende museum vertelt het verhaal van de stad en zijn connecties met de wereld. Het MAS is volledig rolstoeltoegankelijk met liften en brede paden, waardoor iedereen kan genieten van de diverse tentoonstellingen en het panoramische uitzicht over de stad vanaf het dak. De tentoonstellingen omvatten een breed scala aan onderwerpen, van scheepvaart en handel tot kunst en cultuur. Het dakterras biedt een 360-graden uitzicht over Antwerpen, inclusief de haven en het historische stadscentrum, waardoor het een perfecte plek is voor fotografie.

#2 Verken de historische binnenstad

De historische binnenstad van Antwerpen is een doolhof van geplaveide straatjes, oude gebouwen en gezellige pleinen. Bezoek de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, wandel over de Grote Markt en bewonder de prachtige gildehuizen. Veel delen van de binnenstad zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met verharde paden en aangepaste faciliteiten. Geniet van de levendige sfeer op de Groenplaats, waar je kunt ontspannen met een drankje terwijl je de lokale cultuur in je opneemt. Mis ook de verborgen hofjes niet, zoals het Sint-Andrieshof, die een rustige ontsnapping bieden binnen de drukke stad.

Antwerpen, gelegen aan de rivier de Schelde, is de tweede grootste stad van België en staat bekend om zijn diamantindustrie, mode en kunst. De stad biedt een mix van historische charme en moderne voorzieningen, waardoor het een populaire bestemming is voor toeristen. Antwerpen is goed bereikbaar en heeft veel toegankelijke bezienswaardigheden, accommodaties en openbaar vervoer, wat het een uitstekende keuze maakt voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.

#3 Geniet van het Rubenshuis

Het Rubenshuis, de voormalige woning en atelier van de beroemde schilder Peter Paul Rubens, is een must-see voor kunstliefhebbers. Het museum biedt een kijkje in het leven en werk van Rubens, met een indrukwekkende collectie schilderijen en persoonlijke bezittingen. Het Rubenshuis is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met liften en aangepaste paden. Naast de prachtige kunstcollectie, kun je ook de weelderige tuin verkennen die is ontworpen in de stijl van de 17e eeuw. Het museum biedt ook regelmatig speciale tentoonstellingen en educatieve programma’s die een dieper inzicht geven in de kunst en het leven van Rubens.

#4 Ontdek de Meir

De Meir is de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen en een paradijs voor shopliefhebbers. Deze brede straat biedt een mix van internationale merken, lokale boetieks en prachtige historische gebouwen. De Meir is goed toegankelijk met brede trottoirs en rolstoelvriendelijke ingangen. Neem de tijd om te winkelen, geniet van een koffie op een van de terrassen en bewonder de architectuur. Bezoek ook de Stadsfeestzaal, een prachtig gerestaureerde winkelgalerij met een indrukwekkend glazen koepeldak. Voor een unieke winkelervaring kun je ook een kijkje nemen bij de antiek- en kunstgalerijen in de nabijgelegen Kloosterstraat.

#5 Bezoek dierentuin Antwerpen

Dierentuin Antwerpen, een van de oudste en mooiste dierentuinen van Europa, is een geweldige plek voor een dagje uit. De dierentuin ligt in het hart van de stad, naast het Centraal Station, en biedt een breed scala aan dieren en prachtige tuinen. De meeste paden zijn verhard en goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, waardoor iedereen kan genieten van een bezoek aan deze prachtige dierentuin. Naast de diverse diersoorten, biedt de dierentuin ook educatieve programma’s en interactieve tentoonstellingen. Geniet van de exotische flora in de botanische tuin en mis de dagelijkse voedershows en dierendemonstraties niet.

Antwerpen biedt een perfecte mix van cultuur, geschiedenis, winkelen en ontspanning, waardoor het een ideale bestemming is voor een weekendje weg. Met zijn vele toegankelijke bezienswaardigheden en faciliteiten is de stad ook goed geschikt voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Plan je reis naar Antwerpen en ontdek alles wat deze prachtige stad te bieden heeft.

Lees ook onze andere blogs

Veelgestelde vragen & informatie

Wat zijn de topbezienswaardigheden in Antwerpen voor een weekendbezoek?

Antwerpen, de op een na grootste stad van België, biedt een mix van historische, culturele en moderne bezienswaardigheden die perfect zijn voor een weekendbezoek. De Grote Markt, met zijn indrukwekkende Stadhuis en Brabofontein, is het hart van de stad en biedt prachtige voorbeelden van Vlaamse architectuur. Het Rubenshuis, het voormalige huis en atelier van de beroemde schilder Peter Paul Rubens, geeft een uniek inzicht in zijn leven en werk. Het Museum aan de Stroom (MAS) biedt niet alleen boeiende tentoonstellingen over de geschiedenis van Antwerpen, maar ook een panoramisch uitzicht over de stad vanaf het dak. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een gotische kathedraal met meesterwerken van Rubens, en de Meir, de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen, zijn ook must-sees voor bezoekers.

Wat kan ik doen op de Grote Markt in Antwerpen?

Op de Grote Markt van Antwerpen kun je genieten van de prachtige historische architectuur, zoals het Stadhuis, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, en de kleurrijke gildehuizen die de omliggende straten sieren. De Brabofontein in het midden van het plein is een ander hoogtepunt, dat het verhaal van de Romeinse soldaat Silvius Brabo vertelt. Bezoekers kunnen ook ontspannen op een van de vele terrassen en genieten van lokale Belgische gerechten, zoals mosselen met friet en Belgische bieren.

Waarom is het Rubenshuis een populaire attractie?

Het voormalige huis van de beroemde schilder Peter Paul Rubens biedt een blik op zijn leven en werk.

Wat zijn enkele gezinsvriendelijke activiteiten in Antwerpen?

Antwerpen biedt tal van gezinsvriendelijke activiteiten die zowel educatief als leuk zijn. De Antwerpse Zoo, een van de oudste dierentuinen ter wereld, biedt een verscheidenheid aan dieren van over de hele wereld en interactieve shows. Chocolade Nation, een museum dat gewijd is aan Belgische chocolade, biedt kinderen de kans om te leren over het chocoladeproductieproces en zelfs hun eigen chocolaatjes te maken. Rondvaarten over de Schelde zijn een leuke manier om de stad te zien vanuit een ander perspectief en kinderen genieten van het varen op de rivier en het zien van de grote haven van Antwerpen.

Hoe is het winkelaanbod in Antwerpen?

Antwerpen wordt beschouwd als een van de beste winkelsteden in België. De stad biedt een breed scala aan winkelopties, van luxe boetieks en designerwinkels in het Modekwartier tot bekende merken en warenhuizen in de Meir, een van de langste winkelstraten van de stad. Voor unieke, vintage of antieke vondsten kunnen bezoekers naar de Kloosterstraat gaan. Er zijn ook verschillende winkelcentra, zoals de Stadsfeestzaal, waar bezoekers zowel kunnen winkelen als genieten van de prachtige architectuur. Antwerpen is ook beroemd om zijn diamanthandel, en in de Diamantwijk kunnen bezoekers juwelierswinkels bezoeken.

Zijn er parken in Antwerpen voor een ontspannen wandeling?

Ja, het Stadspark, het Middelheimpark en Park Spoor Noord zijn prachtige groene ruimtes om te wandelen.

Kan ik een rondvaart maken in Antwerpen?

Ja, er zijn verschillende rondvaarten beschikbaar langs de Schelde, die een prachtig uitzicht op de stad bieden.

SNEL NAAR

Blader verder

5 tips voor het ontdekken van Havana

De 5 mooiste plekken in Turkije

10 tips voor zonnige winterbestemmingen

Top 5 bestemmingen voor in de lente periode

De 5 mooiste tempels van Egypte

Wat te doen op Mallorca? Met 5 tips

Activiteiten voor je bezoek in Amsterdam

Wat is er te doen in Marmaris?

5 dingen om te doen in Warschau

Top 10 bestemmingen voor een zomervakantie